Connect with us

Sürmanşet

104 bin kamu görevlisi gerekçesiz ihraç edildi

Published

on

Türkiye’de olağanüstü hal (OHAL) koşulları altında çalışma hayatında yaşanan gelişmeleri derleyen DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası, kamu istihdamında 60 bin 611 kişilik azalma olduğunu belirterek, sözleşmeli ve taşeron personel artışına dikkat çekti.

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nın açıkladığı “Emek Raporu”na göre; OHAL’in başlangıç tarihi 21 Temmuz 2016 ile 29 Nisan 2017 arasında “herhangi bir somut gerekçe ya da kanıt sunulmaksızın, sadece terör örgütüne aidiyeti, iltisakı ya da irtibatı bulunduğu önündeki genel iddialar” ile toplam 104 bin 771 kamu görevlisi ihraç edildi. OHAL kapsamındaki Kanun Hükmünde Kararname (KHK) düzenlemeleriyle haklarında ihraç kararı verilenlerce yapılan itirazlardan ise, 1.389’u sonuç alabildi. Dolayısıyla halen 103 bin 38 kamu personeli hakkında ihraç kararı geçerliliğini koruyor. İhraç edilenlerarasında 5 bin 295 akademisyen bulunuyor.

Maliye Bakanlığı verileri itibariyle kamuda istihdam edilenlerin sayısı, 2016’nın ilk yarısında 3 milyon 622 bin 150 iken; OHAL şartlarındaki yılın ikinci yarısında 60 bin 611 kişi azaldı ve 3 milyon 561 bin 539’a düştü. KHK’larla yapılan ihraçlar ile Maliye’nin verileri arasındaki farklılık ise, emekliye ayrılanlar ve kamuya yeni personel alımlarıyla açıklandı.

Azalan personel yerine sözleşmeli alındı

OHAL çerçevesinde çalışanlar kamu görevlerinden ihraç edilirken, azalan personel yerine iş güvencesine sahip memur alımı değil sözleşmeli personel alımı gerçekleşti. Örneğin; 2016 yılı Haziran ayında 154 bin 171 olan sözleşmeli personel sayısı 2016 Aralık ayında 26 bin 206 kişi (yüzde 17) artarak 180 bin 377’ye yükseldi.

Belediyelerdeki istihdamın yüzde 73’ü iş güvencesiz

Amerikanın Sesi’nden Yıldız Yazıcıoğlu’nun aktardığı rapora göre, belediyelerde taşeron şirketlerde çalışan işçi sayısı 309 bin olarak açıklandı. Dolayısıyla belediyelerdeki istihdamın yüzde 73’ü iş güvencesiz şekilde taşeron şirketler aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Belediyelerden ihraç edilen işçi ve memur sayısı ise 2 bin 189 oldu. Belediyelerden ihraç edilen 25 işçi ise görevine iade edildi. Belediyelerle ilgili şirketlerde taşeron işçi çalıştırmada sendikalılara yönelik baskı uygulandığı ve bu şekilde işsiz kalanlar olduğu da belirtildi.

Spor

3 Avrupa kulübü onu istiyor

Published

on

By

West Ham United, Trabzonspor formasını giyen Okay Yokuşlu’ya resmen talip oldu. Sevilla’nın da Milli futbolcuyla ilgilendiği belirtiliyor. İngiliz ekiplerinden West Bromwich de Okay için gözlemci gönderdi.

Ona ‘Yeni Busquets’ diyorlar

Okay için Yeni ‘Sergio Busquets’ tanımlamasını yapan As gazetesi 23 yaşındaki oyuncunun Sevilla’da Nzonzi’nin yerini alabileceğini yazdı. Gazete Sevilla’nın bu mevki için Genk’ten Norveçli futbolcu Sander Berge’le de ilgilendiğini ancak Belçika ekibinin 15 milyon euro’dan aşağısını kabul etmediğini bildirdi. 

8 milyon euro

Okay Yokuşlu’nun 8 milyon euro’ya transfer edilebileceği de vurgulandı.

Continue Reading

Sürmanşet

Bahçeli’ye, vatandaş olmasına tepki gösterdiği robotun tasarımcısından yanıt geldi

Published

on

By

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Suudi Arabistan’ın geçen yıl robot Sophia’ya vatandaşlık vermesine, “Suudi Arabistan ne yapmak istemektedir?” diye tepki göstermişti; robotun tasarımcısından yanıt geldi.

Sophia, dünyanın en gelişmiş insansı robotlarından. Sohbet edebiliyor, duygularını gösteriyor, dahası tercih yapabiliyor. Hong Kong merkezli Hanson Robotics’in geliştirdiği Sophia, geçtiğimiz ekim ayında ilk vatandaş robot olarak dünyanın gündemine oturmuştu. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Sophia’ya vatandaşlık vermişti.
 

Devlet Bahçeli’nin tepki gösterdiği robot Sophia Türkiye’ye geliyor

Bu adıma en ilginç tepkilerden biri, MHP Lideri Devlet Bahçeli’den gelmişti; “Suudi Arabistan bir Hollywood yıldızına benzetilen robota vatandaşlık vererek ne yapmak, nereye varmak istemektedir? Nasıl bir hüsran, husumet kutsal topraklarda hâkimiyet kurmuştur?” demişti.

Bahçeli’nin sözlerine ve yapay zekâ teknolojisinin geldiği noktayı, robotu tasarlayan ve şirketin sahibi olan ABD’li mühendis Dr. David Hanson’dan yanıt geldi. Hong Kong’dan Skype aracılığıyla Habertürk’e konuşan Hanson, Bahçeli’nin sözleriyle ilgili şunları söyledi: “Tabii ki Suudi prens adına konuşamam ama bildiklerimi dile getirebilirim. Prens insan hakları konusunda bazı adımlar atmak istiyor, kadın haklarını genişletmeye çalışıyor. Bir robota vatandaşlık vermesi, bu yaklaşımını gösteriyor. Ayrıca Sophia’yı sadece Hollywood’dan, Audrey Hepburn’den değil dünyadaki pek çok kültürden esinlenerek yarattım. Mesela Nefertiti’den, Kanada’daki yerli halk İnuit’lerden, hatta eşimden etkilendim. Kültürler arasında köprü olacak bir robot olmasını istedim. Bu amaçlarımıza korku ve milliyetçilikle cevap veren herkes, yaratıcılığın ve ilerlemenin önünü kesiyor. “

Sophia’yla birlikte nisanda bir etkinlik için Türkiye’ye gelecek olan Hanson, “O ziyarette Bahçeli’yle görüşüp kendisini anlatır mı?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Tabii ki. Eğer siyasetçiler yeterince cesursa, Sophia tabii ki onlarla sohbet etmeye açık.”

Continue Reading

Spor

Volkan Demirel dümene geçti

Published

on

By

Aykut Kocaman ile aradaki buzları eriten Volkan Demirel, takımda moralleri yükseltmek için kolları sıvadı.

Deneyimli file bekçisi, her idmanda arkadaşlarına konuşmalar yapıyor.

Volkan, peş peşe gelen 2 yenilgiye rağmen hiçbir şeyin bitmediğini hatırlatıp, “Oynayacağımız 10 maç daha var. Bunların hepsini kazanabilecek kalitedeyiz. Yeni Malatya ve Galatasaray galibiyetleri, biz iyeniden havaya sokar, rakiplere ise güçlü bir mesaj olur. Bize düşen, birlik olup, sahada sonuna kadar mücadele etmek” dedi.

Continue Reading

Çok Okunanlar