Connect with us

Dünya

Alman basını: Türkiye hakkında kırmızı bülten çıkardığı bir Almanı Kiev’de gözaltına aldırdı

Published

on

Alman medyası Türkiye’nin Kölnlü yazar Doğan Akhanlı’nın yanı sıra Alman vatandaşı bir Türk hakkında daha Interpol aracılığıyla kırmızı bülten çıkardığını ve söz konusu kişinin bu nedenle Ukrayna’da gözaltına alındığını duyurdu.

Batı Alman Radyo Televizyon Kurumu (WDR), Kuzey Alman Radyo TV Kurumu (NDR) ve Süddeutsche Zeitung’un ortak özel haberine göre kırmızı bültenle aranan Alman vatandaşı 52 yaşındaki Kemal K. bu yıl Temmuz ayında Ukrayna’nın başkenti Kiev’de gözaltına alındı. Ukraynalı yetkililerin Kemal K.’nın ülkeyi terketmesine izin vermediği, şu sıralar Türkiye’nin iade talebinin incelendiği belirtildi. Ukrayna makamlarının Türkiye’nin başvurusunu Kasım sonuna dek karara bağlaması bekleniyor.

WDR, NDR ve Süddeutsche Zeitung’un haberinde Kemal K.’nın Türkiye Komünist Partisi/Marksist Leninist (TKP/ML) örgütünde aktif olduğu, daha sonra Almanya’ya kaçtığı ileri sürüldü. Haberde Türkiye’nin iki cinayetle ilgili olarak aradığı K.’nın başına yaklaşık 350 bin euro ödül koyduğu belirtildi. Habere göre 2007 yılında Almanya’ya sığınan Kemal K., Türkiye’nin iade talebinin incelendiği birkaç ay boyunca Baden Württemberg eyaletinde tutuklu kaldı. Karlsruhe’deki Eyalet Yüksek Mahkemesi K.’nın Türkiye’ye iade edilmesi talebini reddetti. Mahkeme kararında suçlamaların mesnetsiz olduğunu, zanlının suçu işlediğine dair ciddi şüpheler bulunduğunu belirtti. Kemal K. Türkiye’de hakkında siyasi takibat bulunduğu gerekçesiyle Almanya’ya iltica talebinde bulundu ve bu talebi kabul edildi. 2016 yılında Alman vatandaşlığına geçen K.’nın son yıllarda siyasi olarak aktif olmadığı ve Köln kentinde bir bakkal dükkanı işlettiği belirtiliyor. Aynı zamanda Türk vatandaşı da olan K.’nın eşinin Ukraynalı olduğu ve Temmuz ayında özel nedenlerden ötürü Kiev’e gittiği kaydediliyor.

“Alman makamları Kemal K.’yı uyardı”

Köln Savcılığı’nın Kiev’e gitmesinden önce bu yılın Haziran ayında Kemal K.’yı hakkında Interpol’de bulunan arama kararı nedeniyle yurtdışına çıkması halinde gözaltına alınabileceği konusunda uyardığı öne sürüldü. (DW)

Dünya

IŞİD militanlarının tecavüzünden doğan binlerce çocuk ölüme terk edildi

Published

on

By

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Çatışma Bölgelerinde Cinsel Şiddet Özel Temsilcisi Pramila Patten, Irak’a yaptığı 8 günlük ziyaretin ardından BM Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, terör örgütü DEAŞ militanlarının elinden kurtulan kadınlar ile kız çocuklarının maruz kaldığı cinsel şiddet olaylarına dikkati çekti.

Bağdat, Erbil ve Musul’da hükümet yetkilileri, sivil toplum örgütü temsilcileri, dini liderler ile DEAŞ’ın elinden kurtulan kadınlar ve kız çocuklarıyla görüşmeler yaptığını belirten Patten, “Sağ kalanların yürek burkan hikayelerini ilk elden dinledim.” dedi.

Ülkede bin 500’ü kadın ve kız çocuğu olmak üzere 3 bin 154 Ezidi ile 600’ü kadın, 250’si çocuk Türkmen ve Şii bin 200 kişinin hala kayıp olduğunu aktaran Patten, DEAŞ militanların tecavüzleri sonrası doğan çocukların toplumda kabul görmediğini vurguladı.

Patten, “Tecavüz sonrası doğan birçok çocuk terk ediliyor. Bazı dini liderler empati gösterse de kabile liderleri tecavüzden doğan çocukları kabul etmede büyük bir isteksizlik sergiliyor. Musul’da yetkililer terk edilen binlerce çocuk için yetimhane açmak zorunda kaldıkları bilgisini verdi.” diye konuştu.

Continue Reading

Dünya

ABD’de silahlı saldırgan 3 kişiyi rehin aldı

Published

on

By

ABD’nin California eyaletine bağlı Napa bölgesinde, Gaziler Evi’nde silahlı saldırı meydana geldi. Siyah zırh giyen saldırgan üç kişiyi rehin aldı. Silah sesleri üzerine bölgeye çok sayıda polis ve ilk yardım araçları sevk edilirken; olayda şimdiye kadar ölen ya da yaralanan olmadığı belirtildi.

Görgü tanıkları 30 kez silah sesi duyduklarını aktarırken, olayda ölü yada yaralı olup olmadığı şimdilik açıklık kazanmadı. Polis yetkilileri halka aktif silahlı saldırı bölgesinden uzak durma çağrısı yaptı.

ABC7 muhabiri Wayne Freedman, polisin saldırganın kimliğini bildiğini ancak basında paylaşmadığını aktardı. Polis ile saldırgan arasında karşılıklı silah atışları yapıldığını belirten Freedman, şüphelinin müzakerecilerle iletişime geçmeyi de reddettiğini ifade etti. 

Continue Reading

Dünya

Suriye: Türkiye’nin işgaline karşı ülkenin her bir parçasını savunmakta tereddüt etmeyeceğiz

Published

on

By

Suudi Arabistan, Katar ve Körfez ülkelerinin bir kısmının terör örgütlerine mali destekte bulunduklarını belirten Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, Türkiye’nin de on binlerce teröriste sınırlarını açtığını ve onları silahlandırdığını iddia etti. Caferi, Suriye’nin ‘Türkiye’nin işgaline’ karşı ülkenin her bir parçasını savunmak için her şeyi yapacağını söyledi.

Suriye’nin resmi haber ajansı SANA’da yer alan habere göre, Rus haber ajansı Sputnik’e konuşan Caferi, Türkiye’nin on binlerce teröristin sınırlarından geçmesine izin vererek terörü desteklediğini savundu. Türkiye’nin teröristleri silahlandırdığını, mali destek verdiğini ve topraklarında eğitim kampları kurduğunu iddia eden Caferi, aynı zamanda da teröristlerin zehirli kimyasallara ulaşmasına izin verildiği iddiasında bulundu.

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeybatısındaki Afrin’de gerçekleştirdiği Zeytin Dalı Harekâtı’yla ilgili de konuşan Caferi, “Suriye, topraklarının her bir parçasını savunmak konusunda tereddüt etmeyecektir. Silahlı terör örgütlerinden de gelse; Türk, Amerikalı ya da İsrailli güçlerin işgali de olsa…” ifadelerini kullandı. (Kaynak: Sputnik)

Continue Reading

Çok Okunanlar