Beyinlerimiz biz farkına bile varmadan birbirleriyle konuşuyor olabilir mi?
Olabilir. En azından ABD’deki Northwestern Üniversitesi’nden nöroloji profesörü Dr. Moran Cerf’in beynin elektrik sinyallerinin senkronizasyonu üzerine yaptığı çalışmalara göre durum böyle.
Cerf, on yılı aşkın süredir insanların karar alma süreçlerini inceliyor.
Sadece sinyallerin iletimini değil, ayrıca insanların farklı uyaranlara tepkiler verirken hangi beyin bölgelerinin faaliyete geçtiğini gösteren beyin röntgenlerini kullanarak.
İnsanlar birlikte zaman geçirmeye başladıklarında, beyin dalgalarının benzer görünmeye başladığını buldu. Hatta bazı vakalarda birebir aynı bile olabiliyor.
BBC İspanyolca Servisi’ne yaptığı açıklamada, “Biriyle birlikte vakit geçirdiğinizde, her iki beyinde de uyum oluşuyor” diyor.
Elektrik sinyallerinin senkronizasyonu
Cerf’in çalışmalarından birinde, bazı film özetlerini izleyen insanların beyinleri aynı faaliyet kalıplarını gösterdiler – bir nevi elektrik senkronizasyonu. Bu da bilgisayar ekranında izlendi.
Bilim insanları karar almada faal olan beynin bölgelerini gözlemleyebiliyorlar
“Sadece iki hafta sonra, aynı filmi izleyen, aynı kitapları okuyan, aynı tecrübeyi paylaşan ve sadece birbiriyle konuşan iki kişi; dil, duygu ve bakış açısında ortak kalıplar geliştiriyorlar.”
Bu yüzden, akademisyene göre, hayatta alabileceğiniz en doğru karar, kiminle vakit geçirdiğinizi akıllıca seçmek.
“Yakınınızdaki insanların, bir kişinin farkına varabileceğinin veya açıklayabileceğinin ötesinde, sizin gerçekliğiniz üzerinde bir etkisi var. Bu etkilerden biri onlarla benzer hale gelmeniz” diyor Cerf.
“Eğer kötü bir partneriniz varsa ve bu kişiyle 10 yıl geçirirseniz, bu kararın hayatınızda önemli bir etkisi olacak.”
Hikayeleri nasıl oluştururuz?
Seçimlerimizin kişisel tatmin seviyesini nasıl etkilediğiyle ilgili çalışmalarında, Cerf belirli bir anda alınan kararları, bunları uzun dönemde nasıl hatırladığımız ve bu kararları diğer insanlarla nasıl karşılaştırdığımız gibi bir dizi faktörü analiz ediyor.
Beyin dalgalarımız birlikte vakit geçirdiğimiz insanlarınkine benzer hale gelebilir
Nörologlar, bazı insanların hikaye oluşturmada ya da aldıkları kararlarla ilgili kendilerine olumlu hikayeler anlatmada çok başarılı olduklarını söylüyor.
“Gerçekten çok kötü tecrübeler yaşamış insanlar var ama beyinlerini kullanarak onları yorumlamak için hâlâ inanılmaz yollar bulabiliyorlar. Bir tecrübeyi sentez etmek için farklı bir yol.”
En iyi araç
Peki bunu yapabilmesi için beynimizi nasıl eğitebiliriz?
Bazı insanlar anıları ve tecrübeleri pozitif yorumlama kabiliyetine sahip
“Daha önce bunu yapmamışsanız, gerçeği farklı şekilde yorumlamaya başlamak zor olabilir. En kısa yol kendinizi bu kabiliyeti olan insanlarla çevrelemek” diyor Cerf.
“Eğer onlarla vakit geçirirseniz kendinizi daha tatmin olmuş hissedeceksiniz. Dünyayı benzer şekilde görmeye başlayacaksınız” diyor.
“Ve bu her halükarda olacak. Bunu bilinçli şekilde yapmanıza gerek yok. Beyin uyumunun avantajı bu.”
BBC TÜRKÇE
West Ham United, Trabzonspor formasını giyen Okay Yokuşlu’ya resmen talip oldu. Sevilla’nın da Milli futbolcuyla ilgilendiği belirtiliyor. İngiliz ekiplerinden West Bromwich de Okay için gözlemci gönderdi.
Ona ‘Yeni Busquets’ diyorlar
Okay için Yeni ‘Sergio Busquets’ tanımlamasını yapan As gazetesi 23 yaşındaki oyuncunun Sevilla’da Nzonzi’nin yerini alabileceğini yazdı. Gazete Sevilla’nın bu mevki için Genk’ten Norveçli futbolcu Sander Berge’le de ilgilendiğini ancak Belçika ekibinin 15 milyon euro’dan aşağısını kabul etmediğini bildirdi.
8 milyon euro
Okay Yokuşlu’nun 8 milyon euro’ya transfer edilebileceği de vurgulandı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Suudi Arabistan’ın geçen yıl robot Sophia’ya vatandaşlık vermesine, “Suudi Arabistan ne yapmak istemektedir?” diye tepki göstermişti; robotun tasarımcısından yanıt geldi.
Sophia, dünyanın en gelişmiş insansı robotlarından. Sohbet edebiliyor, duygularını gösteriyor, dahası tercih yapabiliyor. Hong Kong merkezli Hanson Robotics’in geliştirdiği Sophia, geçtiğimiz ekim ayında ilk vatandaş robot olarak dünyanın gündemine oturmuştu. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Sophia’ya vatandaşlık vermişti.
Devlet Bahçeli’nin tepki gösterdiği robot Sophia Türkiye’ye geliyor
Bu adıma en ilginç tepkilerden biri, MHP Lideri Devlet Bahçeli’den gelmişti; “Suudi Arabistan bir Hollywood yıldızına benzetilen robota vatandaşlık vererek ne yapmak, nereye varmak istemektedir? Nasıl bir hüsran, husumet kutsal topraklarda hâkimiyet kurmuştur?” demişti.
Bahçeli’nin sözlerine ve yapay zekâ teknolojisinin geldiği noktayı, robotu tasarlayan ve şirketin sahibi olan ABD’li mühendis Dr. David Hanson’dan yanıt geldi. Hong Kong’dan Skype aracılığıyla Habertürk’e konuşan Hanson, Bahçeli’nin sözleriyle ilgili şunları söyledi: “Tabii ki Suudi prens adına konuşamam ama bildiklerimi dile getirebilirim. Prens insan hakları konusunda bazı adımlar atmak istiyor, kadın haklarını genişletmeye çalışıyor. Bir robota vatandaşlık vermesi, bu yaklaşımını gösteriyor. Ayrıca Sophia’yı sadece Hollywood’dan, Audrey Hepburn’den değil dünyadaki pek çok kültürden esinlenerek yarattım. Mesela Nefertiti’den, Kanada’daki yerli halk İnuit’lerden, hatta eşimden etkilendim. Kültürler arasında köprü olacak bir robot olmasını istedim. Bu amaçlarımıza korku ve milliyetçilikle cevap veren herkes, yaratıcılığın ve ilerlemenin önünü kesiyor. “
Sophia’yla birlikte nisanda bir etkinlik için Türkiye’ye gelecek olan Hanson, “O ziyarette Bahçeli’yle görüşüp kendisini anlatır mı?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Tabii ki. Eğer siyasetçiler yeterince cesursa, Sophia tabii ki onlarla sohbet etmeye açık.”
Aykut Kocaman ile aradaki buzları eriten Volkan Demirel, takımda moralleri yükseltmek için kolları sıvadı.
Deneyimli file bekçisi, her idmanda arkadaşlarına konuşmalar yapıyor.
Volkan, peş peşe gelen 2 yenilgiye rağmen hiçbir şeyin bitmediğini hatırlatıp, “Oynayacağımız 10 maç daha var. Bunların hepsini kazanabilecek kalitedeyiz. Yeni Malatya ve Galatasaray galibiyetleri, biz iyeniden havaya sokar, rakiplere ise güçlü bir mesaj olur. Bize düşen, birlik olup, sahada sonuna kadar mücadele etmek” dedi.