Connect with us

Dünya

Celal Talabani’nin ardından: ‘Celal Amca’ kimdir?

Published

on

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreteri Celal Talabani’nin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Rudaw haberi, Almanya’daki muhabirine dayandırdı.

Eski Irak Cumhurbaşkanı ve KYB Genel Sekreteri Talabani’nin sağlık durumu, 17 Aralık 2012’de Bağdat’ta geçirdiği beyin kanaması sonucu bozulmuştu. Almanya’ya tedavi için giden Talabani, 19 Temmuz 2014’te Süleymaniye’ye geri döndü. Daha sonra bir kez daha Almanya’ya giden Talabani, oradan Avusturya’ya gitti. 2016 Eylül ayında ise Kürdistan’a döndü. Yurda dönen Talabani, Kürt liderlerin ziyaretçi akınına uğradı. Talabani en son bu yılın Temmuz ayında İran’ın başkenti Tahran’a ziyarette bulunmuştu.

Talabani kimdir?

Kürtlerin Mam Celal, yani Celal Amca olarak hitap ettikleri Celal Talabani, Irak Kürt politikasının en duayen isimlerinden biriydi.

BBC Türkçe, Talabani’nin ardından bir biyografi-haber hazırladı. İşte o hayata hikayesinden bölümler:

Bağdat Üniversitesi hukuk bölümü mezunu olan Talabani, ittifaklarını değiştirebilen ve hem dostlarını hem de düşmanlarını etkilemeyi başarabilen kurnaz bir politikacı olarak biliniyordu.
Celal Talabani, Kuzey Irak’taki en büyük iki partiden Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği, IKYB’nin lideriydi.

Parti, genel olarak desteğini şehirli nüfustan ve Kürt toplumundaki radikallerden alıyor.
1933 yılında doğan Celal Talabani, siyasi kariyerine KDP’ye bağlı Kürdistan Öğrenci Birliği’nin kurucu üyesi ve lideri olarak 1950’li yılların başında başladı.

Basamakları hızla tırmandı ve kısa süre zarfında KDP’nin üst düzey üyelerinden biri haline geldi.
1961 yılında, Abdülkerim Kasım hükümetine karşı Kürt ayaklanmasına katıldı.

Kasım’ı iktidardan uzaklaştıran darbenin ardından, 1963 yılında Cumhurbaşkanı Abdülselam Arif’in hükümetiyle yürütülen görüşmelerde Kürt delegasyonunun liderliğini yaptı.

1975 yılında KDP lideri Molla Mustafa Barzani’yle (Bugünkü KDP lideri olan Mesud Barzani’nin babası) aralarında derin görüş ayrılıkları oluşmaya başladı ve KDP’den ayrılanların kurduğu ve gelecekte kayınpederi olacak İbrahim Ahmed’in önderliğindeki KDP Siyasi Bürosu’na katıldı.
Grup, 1966 yılında merkezi hükümetle bir ittifak kurdu ve KDP karşıtı askeri kampanyada yer aldı.
1970 yılının Mart ayında KDP ve hükümet arasında bir barış anlaşması imzalandığında, grubun siyasi hayatına son verildi.

IKYB-IKDP mücadelesi

Bunun üzerine Celal Talabani ve destekçileri, 1975 yılında Kürdistan Yurtseverler Birliği’ni kurdu.
Talabani, IKYB’nin sosyalist bir parti olacağını ve IKDP’nin aşiret çizgisinden uzak duracağını söyledi.
Bir yıl sonra, merkezi hükümete karşı silahlı kampanya başlattı.

1988 yılında Irak hükümeti Kürtlere karşı kimyasal silahlar kullandığında, IKYB ağır bir darbe aldı.

Talabani de, Kuzey Irak’ı terketmek ve İran’a sığınmak zorunda kaldı.
Talabani-Barzaniler’in ya da diğer bir deyişle IKYB-IKDP’nin mücadelesi, Kuzey Irak’taki Kürt siyasi hayatının yaklaşık son 40 yılına damgasını vurdu.

Saddam Hüseyin’in devrilmesi
Saddam Hüseyin’in devrilmesi, Talabani’nin siyasi kariyerinde yeni bir dönem açtı
Talabani’nin siyasi hayatı, 1991 Körfez Savaşı’ndan ve kuzeydeki Kürtlerin Irak hükümetine karşı ayaklanmasından sonra yeni bir döneme girdi.
Batı ittifakının uçuşa kapalı bölge ilan etmesi IKDP ile kısa süren bir balayı döneminin başlamasına yol açtı.

Kuzey Irak’ta seçimler yapıldı ve 1992 yılında IKYB-IKDP ortak yönetimi kuruldu.
İki parti arasındaki gerilim, 1994 yılında silahlı çatışmalara ve iç savaşa neden oldu.
ABD ve kısmen İngiltere’nin çabalarıyla, iki parti heyetleri arasında yapılan çok sayıda toplantının ardından, Talabani ve KDP lideri Mesud Barzani 1998 yılında Washington’da bir barış anlaşması imzaladı.

Anlaşma, 4 Ekim 2002’de iki partiden milletvekillerinin katılımıyla bölgesel parlamentonun toplanması sonucu bir kez daha pekişti.
Parlamentonun bu oturumunda, Talabani Kürtler arasındaki çatışmaların yasaklanmasını öngören bir yasanın çıkarılmasını önerdi.

ABD önderliğindeki güçlerin Irak’ı işgale başladığı 2003 yılının Mart ayı öncesinde, iki parti aralarındaki anlaşmazlıkları bir yana iterek Talabani-Barzani liderliğini oluşturdu.
Her iki lider de daha sonra Irak Yönetim Konseyi’ne atandı.
Irak savaşı her ikisine de kazanç sağladı.

ABD’nin Irak işgalinin ardından Saddam Hüseyin’i devirmesinden sonra Celal Talabani, Irak Geçici Hükümet Konseyi Üyesi seçildi.
Celal Talabani, 22 Nisan 2006’da Irak Devlet Başkanı seçildi. 2004-2014 arasında cumhurbaşkanlığı görevini yürüttü.

Dünya

IŞİD militanlarının tecavüzünden doğan binlerce çocuk ölüme terk edildi

Published

on

By

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Çatışma Bölgelerinde Cinsel Şiddet Özel Temsilcisi Pramila Patten, Irak’a yaptığı 8 günlük ziyaretin ardından BM Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, terör örgütü DEAŞ militanlarının elinden kurtulan kadınlar ile kız çocuklarının maruz kaldığı cinsel şiddet olaylarına dikkati çekti.

Bağdat, Erbil ve Musul’da hükümet yetkilileri, sivil toplum örgütü temsilcileri, dini liderler ile DEAŞ’ın elinden kurtulan kadınlar ve kız çocuklarıyla görüşmeler yaptığını belirten Patten, “Sağ kalanların yürek burkan hikayelerini ilk elden dinledim.” dedi.

Ülkede bin 500’ü kadın ve kız çocuğu olmak üzere 3 bin 154 Ezidi ile 600’ü kadın, 250’si çocuk Türkmen ve Şii bin 200 kişinin hala kayıp olduğunu aktaran Patten, DEAŞ militanların tecavüzleri sonrası doğan çocukların toplumda kabul görmediğini vurguladı.

Patten, “Tecavüz sonrası doğan birçok çocuk terk ediliyor. Bazı dini liderler empati gösterse de kabile liderleri tecavüzden doğan çocukları kabul etmede büyük bir isteksizlik sergiliyor. Musul’da yetkililer terk edilen binlerce çocuk için yetimhane açmak zorunda kaldıkları bilgisini verdi.” diye konuştu.

Continue Reading

Dünya

ABD’de silahlı saldırgan 3 kişiyi rehin aldı

Published

on

By

ABD’nin California eyaletine bağlı Napa bölgesinde, Gaziler Evi’nde silahlı saldırı meydana geldi. Siyah zırh giyen saldırgan üç kişiyi rehin aldı. Silah sesleri üzerine bölgeye çok sayıda polis ve ilk yardım araçları sevk edilirken; olayda şimdiye kadar ölen ya da yaralanan olmadığı belirtildi.

Görgü tanıkları 30 kez silah sesi duyduklarını aktarırken, olayda ölü yada yaralı olup olmadığı şimdilik açıklık kazanmadı. Polis yetkilileri halka aktif silahlı saldırı bölgesinden uzak durma çağrısı yaptı.

ABC7 muhabiri Wayne Freedman, polisin saldırganın kimliğini bildiğini ancak basında paylaşmadığını aktardı. Polis ile saldırgan arasında karşılıklı silah atışları yapıldığını belirten Freedman, şüphelinin müzakerecilerle iletişime geçmeyi de reddettiğini ifade etti. 

Continue Reading

Dünya

Suriye: Türkiye’nin işgaline karşı ülkenin her bir parçasını savunmakta tereddüt etmeyeceğiz

Published

on

By

Suudi Arabistan, Katar ve Körfez ülkelerinin bir kısmının terör örgütlerine mali destekte bulunduklarını belirten Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, Türkiye’nin de on binlerce teröriste sınırlarını açtığını ve onları silahlandırdığını iddia etti. Caferi, Suriye’nin ‘Türkiye’nin işgaline’ karşı ülkenin her bir parçasını savunmak için her şeyi yapacağını söyledi.

Suriye’nin resmi haber ajansı SANA’da yer alan habere göre, Rus haber ajansı Sputnik’e konuşan Caferi, Türkiye’nin on binlerce teröristin sınırlarından geçmesine izin vererek terörü desteklediğini savundu. Türkiye’nin teröristleri silahlandırdığını, mali destek verdiğini ve topraklarında eğitim kampları kurduğunu iddia eden Caferi, aynı zamanda da teröristlerin zehirli kimyasallara ulaşmasına izin verildiği iddiasında bulundu.

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeybatısındaki Afrin’de gerçekleştirdiği Zeytin Dalı Harekâtı’yla ilgili de konuşan Caferi, “Suriye, topraklarının her bir parçasını savunmak konusunda tereddüt etmeyecektir. Silahlı terör örgütlerinden de gelse; Türk, Amerikalı ya da İsrailli güçlerin işgali de olsa…” ifadelerini kullandı. (Kaynak: Sputnik)

Continue Reading

Çok Okunanlar