Connect with us

Sürmanşet

Estonya, çocuklara girişimciliği öğretmek için köy kurdu

Published

on

Girişimcilik Köyü’nün kurucularından Estonyalı işadamı Mehis Parn’a “Amerikalıların ve Çinlilerin %50’si kendi işlerini kurmak isterken bu sayı Avrupa’da 3’te bir seviyesinde. Sizce Avrupalıların isteksizliklerinin nedeni nedir?” diye sorduk.

Parn sebebin kültürel olduğu kanısında: “Bana kalırsa bunun nedeni, girişimciliğin kültürümüzün bir parçası olmaması. Avrupalılar için kendi işlerini kurmaktansa bir çalışan olmak daha kolaydı. Ama bu artık değişiyor. “

Tartu’da bulunan Girişimcilik Köyü’nde girişimcilik deneyimi eğlenerek ediniliyor. 5-18 yaş arası çocuklar girişimcilerin karşılaştıkları sorunlara oyunlar aracılığıyla aşina oluyor. Bu farkındalık ise ileride kendi şirketlerini kurma ihtimallerini 5 katına çıkarıyor. Bu eğitim modeli eğitimcilerin de oldukça ilgisini çekiyor.

Köyü ziyaret eden tarih öğretmeni Peetri Kool, inisiyatifin pozitif etkilerini, “Çocuklar oyunlarla ekip çalışması ve iletişim becerilerini geliştiriyor. Günlük hayatta paranın nasıl kazanıldığını ve harcandığını görüyor. Maalesef, bu okullarda öğrettiğimiz bir şey değil.” ifadeleriyle dile getiriyor.

Bir yıl önce kurulan Girişimcilik Köyü bugüne kadar 2500 öğrenci ve eğitimciyi ağırladı. Eğitimciler de tıpkı öğrenciler gibi oynayarak ve hata yaparak öğreniyor ve burada edindikleri bilgileri kendi öğrencilerine aktarmak için sabırsızlanıyorlar.

“Klasik okullar öüretme biçimlerini değiştirmek zorunda”

Sanat öğretmeni Maris Piiroja, köyden ilham alanlardan biri. Piiroja, “Bu formasyon bana bir fikir verdi. Okulda bir hafta sürecek, girişimcilik üzerine bir proje düzenlemek istiyorum. Ayrıca öğrencilerime Girişimcilik Köyü’nü ziyaret etmelerini tavsiye edeceğim.” diyor.

Girişimcilik Köyü, Avrupa Komisyonu tarafından 11 yıldır düzenlenen Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri yarışmasının finalistlerinden biri. Yarışmanın ödül töreni 23 Kasım’da Talinn’de düzenlenecek.

Köyün kurucularından Mehis Pärn, yeni iş modelleri ve hızla değişen uygulamaları beraberinde getiren yeni ekonominin değişime ve yeniliklere açık olmayı gerektirdiğini belirtiyor. Bu değişimin yeni nesillerle mümkün olacağını belirten Parn, kendi inisiyatifini takip etmek isteyenlere ise şu tavsiyeyi veriyor:

“Okullarla iyi ortaklık ilişkileri geliştirin çünkü onlar öğretme biçimlerini değiştirmek zorunda olduklarını farkındalar ancak bunu nasıl yapacaklarını bilmiyorlar. Çok muhafazakarlar bu yüzden lütfen onlara karşı sabırlı olun.”
(DW)

Spor

3 Avrupa kulübü onu istiyor

Published

on

By

West Ham United, Trabzonspor formasını giyen Okay Yokuşlu’ya resmen talip oldu. Sevilla’nın da Milli futbolcuyla ilgilendiği belirtiliyor. İngiliz ekiplerinden West Bromwich de Okay için gözlemci gönderdi.

Ona ‘Yeni Busquets’ diyorlar

Okay için Yeni ‘Sergio Busquets’ tanımlamasını yapan As gazetesi 23 yaşındaki oyuncunun Sevilla’da Nzonzi’nin yerini alabileceğini yazdı. Gazete Sevilla’nın bu mevki için Genk’ten Norveçli futbolcu Sander Berge’le de ilgilendiğini ancak Belçika ekibinin 15 milyon euro’dan aşağısını kabul etmediğini bildirdi. 

8 milyon euro

Okay Yokuşlu’nun 8 milyon euro’ya transfer edilebileceği de vurgulandı.

Continue Reading

Sürmanşet

Bahçeli’ye, vatandaş olmasına tepki gösterdiği robotun tasarımcısından yanıt geldi

Published

on

By

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Suudi Arabistan’ın geçen yıl robot Sophia’ya vatandaşlık vermesine, “Suudi Arabistan ne yapmak istemektedir?” diye tepki göstermişti; robotun tasarımcısından yanıt geldi.

Sophia, dünyanın en gelişmiş insansı robotlarından. Sohbet edebiliyor, duygularını gösteriyor, dahası tercih yapabiliyor. Hong Kong merkezli Hanson Robotics’in geliştirdiği Sophia, geçtiğimiz ekim ayında ilk vatandaş robot olarak dünyanın gündemine oturmuştu. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Sophia’ya vatandaşlık vermişti.
 

Devlet Bahçeli’nin tepki gösterdiği robot Sophia Türkiye’ye geliyor

Bu adıma en ilginç tepkilerden biri, MHP Lideri Devlet Bahçeli’den gelmişti; “Suudi Arabistan bir Hollywood yıldızına benzetilen robota vatandaşlık vererek ne yapmak, nereye varmak istemektedir? Nasıl bir hüsran, husumet kutsal topraklarda hâkimiyet kurmuştur?” demişti.

Bahçeli’nin sözlerine ve yapay zekâ teknolojisinin geldiği noktayı, robotu tasarlayan ve şirketin sahibi olan ABD’li mühendis Dr. David Hanson’dan yanıt geldi. Hong Kong’dan Skype aracılığıyla Habertürk’e konuşan Hanson, Bahçeli’nin sözleriyle ilgili şunları söyledi: “Tabii ki Suudi prens adına konuşamam ama bildiklerimi dile getirebilirim. Prens insan hakları konusunda bazı adımlar atmak istiyor, kadın haklarını genişletmeye çalışıyor. Bir robota vatandaşlık vermesi, bu yaklaşımını gösteriyor. Ayrıca Sophia’yı sadece Hollywood’dan, Audrey Hepburn’den değil dünyadaki pek çok kültürden esinlenerek yarattım. Mesela Nefertiti’den, Kanada’daki yerli halk İnuit’lerden, hatta eşimden etkilendim. Kültürler arasında köprü olacak bir robot olmasını istedim. Bu amaçlarımıza korku ve milliyetçilikle cevap veren herkes, yaratıcılığın ve ilerlemenin önünü kesiyor. “

Sophia’yla birlikte nisanda bir etkinlik için Türkiye’ye gelecek olan Hanson, “O ziyarette Bahçeli’yle görüşüp kendisini anlatır mı?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Tabii ki. Eğer siyasetçiler yeterince cesursa, Sophia tabii ki onlarla sohbet etmeye açık.”

Continue Reading

Spor

Volkan Demirel dümene geçti

Published

on

By

Aykut Kocaman ile aradaki buzları eriten Volkan Demirel, takımda moralleri yükseltmek için kolları sıvadı.

Deneyimli file bekçisi, her idmanda arkadaşlarına konuşmalar yapıyor.

Volkan, peş peşe gelen 2 yenilgiye rağmen hiçbir şeyin bitmediğini hatırlatıp, “Oynayacağımız 10 maç daha var. Bunların hepsini kazanabilecek kalitedeyiz. Yeni Malatya ve Galatasaray galibiyetleri, biz iyeniden havaya sokar, rakiplere ise güçlü bir mesaj olur. Bize düşen, birlik olup, sahada sonuna kadar mücadele etmek” dedi.

Continue Reading

Çok Okunanlar