AKP ve MHP’nin işbirliği ile şaibeli 16 Nisan referandumu ile gerçekleştirilen rejim değişikliğinin somut adımları atılıyor. Devlet yeniden yapılandırılmaya çalışılırken, başkanlık sistemi ile yönetilen ülkelerdeki modelin esas alınmasının kararlaştırıldığı öğrenildi.
16 Nisan referandumu ile kabul edilen ve 2019’daki seçimlerden sonra hayata geçirilmesi beklenen “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” fiilen başkanlık sistemine döndü. Bu konuda Saray’da yürütülen uyum çalışmaları kapsamında devletin yeniden yapılandırmasında başkanlık modeli ile yönetilen ülkelerin esas alınmasının kararlaştırıldığı öğrenildi.
Hürriyet Gazetesi’nden Nuray Babacan’ın haberine göre, uyum yasaları için 4 koldan yürütülen çalışmaların “devletin yeniden yapılandırılmasına” odaklandığı belirtildi.
Başkanlık sistemi kuruluyor
Habere göre, Beştepe’de yürütülen çalışmalarda bu konuda iki görüş ortaya atıldı. “Mevcut sistemde olduğu gibi Başbakanlık’ın tüm görev ve yetkileri Cumhurbaşkanlığı’na taşınsın” veya “Başkanlık sistemiyle yönetilen ülkelerde olduğu gibi tamamen yeni bir yapı kurulsun” görüşlerinden ikincisinin daha çok tercih edildiği belirtiliyor.
Bu nedenle başkanlık sistemiyle yönetilen ülkelerin devlet yapılanması incelemeye alındı. Buna göre başkanlığa bağlı kurulan “ofislerin” benzerleri oluşturulacak. “Tarım ofisi, ekonomi ofisi, çevre ofisi” gibi bakanlıkların görev alanlarına göre yapılar kurulacak. Bu ofislerden çıkan karar ve öneriler, hükümetin öncelikleri olacak.
Güvenlik kurumları Saray’a bağlanıyor
Bazı bakanlıkların birleştirilmesi veya ayrılması da bu çalışmanın konusu olacak. Başbakanlık’a ve başbakan yardımcılarına bağlı olan 22 kuruluşun bir kısmı Cumhurbaşkanlığı’na, diğerleri ilgili bakanlıklara bağlanacak. Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’yla birleştirileceği, Terörle Mücadele Yüksek Kurulu ile Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı’nın Cumhurbaşkanlığı’na bağlanacağı ifade ediliyor.
Kararname yetkisi
Devletin yeniden yapılanmasını içeren uyum paketinin bu dönemde, diğer uyum paketleriyle birlikte TBMM’ye gönderilmesi bekleniyor. Ancak son Anayasa değişikliğinde alınan yetkiyle bu çalışmaların önemli bölümü, istenirse 2019’dan sonra Cumhurbaşkanı kararnamesiyle de yapılabilecek.
Bütün bunlar bir süre önce AKP’li Ayhan Oğan’ın “Yeni devlet kuruyoruz kurucusu da Erdoğan’dır” sözlerini yeniden gündeme getirdi.