Connect with us

Manşet

Oyuncak zannediyorlar: Patlayıcılar nedeniyle 20 ayda 18 çocuk hayatını kaybetti, 33 çocuk yaralandı

Published

on

Geçtiğimiz yıllarda ilan edilen sokağa çıkma yasakları süresince yoğun yıkım ve tahribatın yaşandığı Şırnak merkez, Cizre, İdil, Silopi ilçeleri ile Diyarbakır’ın Sur, Lice, Silvan, Mardin’in Nusaybin, Dargeçit, Hakkari’nin Yüksekova ve Şemdinli ilçelerinde, sokaklarda açıkta bırakılan mühimmatlar tehlike saçmaya devam ediyor.

Oyuncak zannederek mühimmatla oynayan çocuklar, cismin patlaması sonucu ya ciddi bir şekilde yaralanıyor yada yaşamını yitiriyor. Özellikle önlemlerin alınmamasından dolayı çocukların rahatça girdiği hafriyat alanlarında meydana gelen patlamaların birçoğu operasyonlar sırasında kullanılan bombaatarlardan kaynaklanıyor. Öte yandan 90’lı yıllarda döşenen mayınların infilak etmesi de birçok çocuğun ölümüne ve yaralanmasına neden oluyor.

Oyuncak zannediyorlar

Geçtiğimiz yılın Mart ayından bu yana oyuncak zannedilerek oynanılan cisimlerin ve mayınların patlaması sonucu en az 18 çocuk yaşamını yitirdi, 33 çocuk ise yaralandı.

Mezopotamya Ajansı’nın derlediği bilgilere göre, patlamalardan kaynaklanan bazı olaylar şöyle:

– 31 Mart 2016 tarihinde Şırnak’ın Cizre ilçesinin Cudi Mahallesi’nde, buldukları bir cisimle oynadıkları sırada meydana gelen patlamada 4 yaşındaki Harun Çağlı ile 6 yaşındaki Ayşenur Geçit yaşamını yitirdi.

– 14 Nisan 2016 tarihinde Şırnak’ın İdil ilçesinde, evinin önünde oynadığı sırada bulduğu cismin patlaması sonucu 4 yaşındaki Hidayet Tek yaşamını yitirdi.

– 7 Mayıs 2016 tarihinde Şırnak’ın İdil ilçesinde 8 yaşındaki Müslüm İlhan, bulduğu cismi yere atmasının ardından meydana gelen patlamada yaşamını yitirdi.

– 12 Mayıs 2016 tarihinde Şırnak’ın Cizre ilçesinde, mezarlıkta bulduğu cismin patlaması sonucu A.A. adlı çocuk ile babası Tahir A. ağır yaralandı.

– 15 Mayıs 2016 tarihinde Şırnak’ın Silopi ilçesi Celali Deresi mevkiinde, bir cismin patlaması sonucunda 10 yaşındaki Enes Erdem yaşamını yitirdi.

– 19 Mayıs 2016 tarihinde Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesi Şehitlik semtinde R.D. (10) adlı çocuk, bir evin merdiven altında bulduğu cisim ile oynarken meydana gelen patlamada ağır yaralandı.

– 6 Temmuz 2016 tarihinde Diyarbakır’ın Lice ilçesi kırsalında bulunan Dibek (Derxus) Mahallesi’nde, askeri operasyonun son bulması ardından R.Ö. (4), A.Ö. (9) ve Y.Ö. (13) adlı çocuklar bir cismin yanmaya başlaması sonucu yaralandı.

– 9 Temmuz 2016 tarihinde Ağrı’nın Diyadin ilçesine bağlı Taşkesen köyü Kanispi yaylasında koyun otlatan 15 yaşındaki Fettah Erdem mayın patlaması sonucu yaşamını yitirdi.

– 23 Ağustos 2016 tarihinde Mardin Nusaybin’de bilinmeyen bir cismin patlaması sonucu 12 yaşındaki Fehime Korkmaz yaşamını yitirdi. Zeynel Abidin Mahallesi’nde meydana gelen patlamada ise D.K. (13) ve E.K. yaralandı.

– 11 Ekim 2016 tarihinde Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde oyun oynayan çocukların yerde buldukları cisim ellerinde patlaması sonucunda 10 yaşındaki Umut Ayvalık yaşamını yitirdi. 10 yaşındaki H.A. ve H.A. ise yaralandı.

– 18 Ekim 2016 tarihinde Mardin’in Nusaybin ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı ardından meydana gelen patlamada, moloz yığınları arasında hurda toplayan 14 yaşındaki Kadri Barak yaşamını yitirdi.

– 5 Kasım 2016 tarihinde Şırnak’ın Gündoğdu Mahallesi’nde meydana gelen bir patlamada 2 çocuk yaşamını yitirdi, 4 çocuk da yaralandı.

– 4 Aralık 2016 tarihinde Diyarbakır’ın Sur ilçesinde M.İ. (13) ve Ş.A. (11) adlı çocuklar, yerde buldukları cismin ellerinde patlaması sonucu yaralandı.

– 6 Aralık 2016 tarihinde Diyarbakır’ın Silvan ilçesine bağlı Tekel Mahallesi’nde A.Ş. (8) adındaki çocuk, yerde bulup oynadığı cismin bir anda patlaması sonucu yaralandı.

– 30 Aralık 2016 tarihinde Mardin’in Dargeçit ilçesine bağlı Bahçebaşı Mahallesi’nde oyun oynarken bir poşetten çıkan cismin patlaması sonucu ağır yaralanan 12 yaşındaki Musa Acar kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

– 9 Ocak 2017 tarihinde Şemdinli’nin Oslo köyünde bilinmeyen bir cismin patlaması sonucu 5 yaşındaki Sıdıka Toprak yaşamını yitirdi.

– 22 Ocak 2017 tarihinde Şırnak’ın Dicle Mahallesi’nde bir cismin patlaması sonucu E.B. ve V. B. adlı kardeşler yaralandı.

– 25 Şubat 2017 tarihinde Mardin’in Nusaybin ilçesinde 12 yaşındaki Y.M. ve 6 yaşındaki M.M., yerde buldukları cismi kurcalamaları sonucu patlama meydana geldi. Her iki çocuk da yaralandı.

– 30 Mart 2017 tarihinde Mardin’in Nusaybin ilçesi Abdulkadir Paşa Mahallesi’nde evlerinin bahçesinde buldukları cisimle oynadıkları sırada meydana gelen patlamada Havin (3) ve Fatih (5) Güneş kardeşler yaşamını yitirdi.

– 8 Nisan 2017 tarihinde Siirt’in Şirvan ilçesine bağlı Yarımtepe (Deşta Derî) köyünde keçi otlatmaya giden Muhammet (12) ve Abdulkadir Açıkça (9) kardeşler, köy merasında bulunan eski Hürmüs Karakolu’ndan kalma mayınların infilak etmesi sonucu yaşamını yitirdi.

– 20 Nisan 2017 tarihinde Şırnak’ın Kumçatı beldesinde bulunan İkizce Jandarma Taburu’nun çöp alanında buldukları bir cismin patlaması sonucu E.B. (10), M.B. (11), H. A. (12) ve C.K.(11) adlı çocuklar yaralandı.

– 25 Nisan 2017 tarihinde Dersim’in Pertek ilçesi Sağman köyü girişinde 90’lı yıllardan kalma mayının patlaması sonucu R.K. ve T.K. adlı çocuklar yaralandı.

– 1 Temmuz 2017 tarihinde Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Güngör Mahallesi’nde, yerde bulduğu cismin patlaması sonucu 10 yaşındaki E.Ç. yaralandı.

– 1 Temmuz 2017 tarihinde Hakkari’nin Yüksekova ilçesi Göngör Mahallesi’nde, 10 yaşındaki E.B., yerde bulduğu cismin patlaması sonucu yaralandı.

– 19 Temmuz 2017 tarihinde Şırnak’ın Cizre ilçesinde evinin yanındaki boş arsada bulduğu cisim patlaması sonucu 9 yaşındaki K.A. yaralandı.

– 30 Eylül 2017 tarihinde Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Eski Kışla Mahallesi’nde buldukları cismi kurcaladıkları sırada meydana gelen patlamada 6-7 yaşlarında olan kardeşlerden Umut Kozay yaşamını yitirdi, E.K. ise, yaralandı.

– 4 Kasım 2017 tarihinde Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Yenişehir Mahallesi’nde bulunan Yasemin Sokak civarında çocukların yerde bulduğu cisim patladı. Yaşları 12 ile 13 arasında değişen N.Y., Y.Y. ve Ö.Y. patlama sonrası yaralandı.

Genel

Tutuklanan TTB Başkanı Fincancı’nın sözleri ‘ifade özgürlüğü’ kapsamına girer mi?

Published

on

By

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın “terör propagandası” yaptığı suçlamasıyla tutuklanması bir kez daha ifade özgürlüğünün ne olduğu, kapsamı ve sınırları hakkında tartışmaların başlamasına yol açtı.

Şebnem Korur Fincancı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında yürütülen soruşturma kapsamında dün “terör örgütü propagandası” yapmak ve “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılamak” suçlamalarıyla tutuklandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bugün Fincancı ve TTB merkez yönetiminin görevden alınmasını da istedi.

Fincancı 20 Ekim’de PKK’ya yakın Medya Haber TV’de katıldığı bir yayında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin PKK’ya karşı “kimyasal silah kullandığı” iddialarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunmuş, iddiaların bağımsız heyetlerce incelenmesi gerektiğini söylemişti.

TSK, KUZEY IRAK OPERASYONLARINDA KIMYASAL SILAH KULLANDI IDDIASI

18 Ekim’de PKK’ya yakın medya organlarında TSK’nın Kuzey Irak’taki bazı operasyonlarda “kimyasal silah kullandığı” öne sürüldü, iddiaya dayanak olarak çeşitli görüntüler paylaşıldı.

Şebnem Korur Fincancı iki gün sonra PKK’ya yakın Medya Haber TV’de katıldığı bir yayında, ortada bu tür iddiaların ve ölümün olduğu bir durumda, Birleşmiş Milletler’in Minnesota Protokolü ilkeleri gereği, bu iddiaların bağımsız heyetlerce incelenmesi gerektiğini söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

“Görüntüleri daha önce de bir hekim olarak incelemiştim ve belli ki sinir sistemini doğrudan tutan toksik gazlardan, zehirli gazlardan, kimyasal gazlardan biri kullanılmış durumda.”

Minnesota Protokolü, adli nitelikli otopsilerin tamamının, muhakkak adli tıp uzmanı veya adli patologlar tarafından ve tam donanımlı otopsi birimlerinde yapılmasını öngörüyor.

Bu iddiaların ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) TBMM’ye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Milli Savunma Bakanlığı’nın basın açıklamasında “Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kimyasal silah kullanıldığına yönelik iddiaların tamamen asılsız ve gerçek dışı olduğu” belirtildi.

Şebnem Korur Fincancı, hakkında soruşturma başlatılmasının ardından medyaya yaptığı açıklamalarda söylediklerinin iddiaların araştırılmasını savunmaktan ibaret olduğunu vurguladı. Ancak Fincancı, AKP iktidarinin hedef göstermesi uzerine tutuklandı.

BBC NEWS Turkce

Continue Reading

Manşet

Sivas E Tipi yönetimi ve gardiyanlar işkence suçu işliyor

Published

on

By

Cezaevinde tutuklulara yönelik kötü uygulamalar ilişkin gelen bilgiler arasında; “2 günde bir musluklardan 1.30 saat su veriliyor, sadece 3 kova var suyu koydukları kova fazla olursa geri alıyor döküyorlar. Koğuşta kantinden para karşılığında alınan suya da el koyuyorlar” şeklinde bilgiler geliyor. 

TUTUKLULAR YERDE YATIYOR VE BATTANİYE SERİLMESİNE İZİN VERİLMİYOR

Cezaevlerinde kapasitenin en az 2 katından fazla tutuklunun bulunduğuna ilişkin Adalet Bakanlığı’nın açıkladı. Cezaevlerinden gelen bilgiler de tutukluların yerlerde yattığına ilişkin bilgiler gelmeye devam ediyor. Sivas E Tipi Cezaevi’nin yönetimi ve gardiyanlar, yerde yatan tutukluların yere battaniye sermesine bile izin vermiyor. 

ŞİKAYET DİLEKÇESİ YAZAN TUTUKLULARA PSİKOLOJİK ŞİDDET UYGULUYOR

Cezaevi Müdürü’nün koğuşlarda dolaşarak psikolojik baskı uyguladığı ve koğuşlarda herhangi bir tutuklunun mesleğini sorduğu cevap vermediğinde ise makam odasına götürüp işkenceler uyguladığı iddia ediliyor. Koğuşlarda gezerken tutuklulara sürekli kötü sözlerle muamelede bulunduğuna ilişkin bilgiler yer alıyor. 

Makumlara ait  itiraz ve şikayet dilekçelerini ilgili yerlere ulaştırmadığı ve geri verdiği kaydediliyor. Şikayet dilekçesi veren tutuklulara ise koğuşta psikolojik baskı uyguladığı belirtiliyor. 

Continue Reading

Manşet

Interpol, Türkiye’den gelen kırmızı bültenleri beklemeye aldı

Published

on

By

Interpol’ün, üye devletleri suç, suçlu ve tehditler karşısında bilgilendirdiği ve gerektiği zaman yakalama emri talebi ilettiği sekiz ayrı bülten tipinden en bilineni olan kırmızı bültenle aranan kişilerin arasında Adil Öksüz, Mihraç Ural ve Salih Müslim gibi isimler var.

Uluslararası Polis Teşkilatı’nın (Interpol), Türkiye tarafından çıkartılan 50’ye yakın kırmızı bülteni askıya aldığı öne sürüldü. Sabah gazetesinden Erkam Çoban’ın haberine göre Türkiye, yurt dışında olduğunu değerlendirdiği bazı kişiler için adli makamlarca acil yakalama talebinde bulunurken, Interpol dosyaları ‘siyasi’ bularak beklemeye aldı.

Eş zamanlı olarak hükümetin ‘F..’ olarak tanımladığı örgütün firarisi Adil Öksüz, eski PYD Eş Başkanı Salih Müslim, THKP-C Acilciler üyesi Mihraç Ural gibi isimlerin aralarında bulunduğu 50’ye yakın kişi ile ilgili kırmızı bülten çalışmaları başlatılmıştı.

Kırmızı bülten talepleri onaylandıkları takdirde Interpol, kendisine üye 170 ülkeye bunu yayımlayacak ve Türkiye’nin istediği birçok kişi hakkında yakalama kararı verilmiş olacaktı.

Yakın zaman önce Türkiye, Türkiye kökenli Alman yazar Doğan Akhanlı hakkında kırmızı bülten çıkartmış, yazar İspanya’da gözaltına alınmıştı. Interpol daha sonra Akhanlı hakkındaki kırmızı bülteni sildi.

Continue Reading

Çok Okunanlar