Van’ın Edremit ilçesine bağlı Fırat mahallesinde yaşayan Nesibe Curga (35), elektronik ve beyaz eşya tamirciliği yapan bir kadın.
Curga, 90’lı yıllarda köylerinden göç etmek zorunda kalan yurttaşların yaşadığı ve her sokak başında küçük bakkalların olduğu mahallede, toprak damlı tek odadan oluşan tabelasız kulübe de ustalık yapıyor. Onu gören şaşkın bakışlara aldırış etmeden 6 yıldır elektronik eşya tamirciliği yapan Curga, çevredeki erkek tamircilerden daha fazla tanındığını söylüyor. Curga, işiyle nasıl ön plana çıktığını, “Buraya bir isim bile koymadım, zaten Nazife annenin dükkanı dediniz mi herkes bilir” sözleriyle anlatıyor.
‘Evde bozulan eşyaları tamir ediyorum’
Eşinin yıllardır tamirci olduğunu, önceleri ona yardımcı olmak için dükkana geldiğini belirten Curga, sadece eşinin aletleri nasıl tamir ettiğini görerek bütün işleri öğrendiğini söyledi. İlkokulu bitirdikten sonra elektronik ve beyaz eşya yapımına merak sardığını ve yıllardır evde bozulan bütün elektronik malzemeleri kendisinin tamir ettiğini dile getiren Curga, “Bu işi yapmak için insanın yeteneği çok önemli; ama ben bunu daha çok kadının gücüne bağlıyorum. Evliyim ve 4 çocuğum var. Yıllardır, tamir işini yapıyorum. Eşim, tamir işleri yapıyordu, ben de ona gelip her işte yardım ediyordum. Sonra bir gün döndüm kendime baktım ve ‘Ben her şeyi biliyorum neden bu işi kendim yapmıyorum’ dedim. Öyle başladım ve 6 yıldır işimde kendimi geliştirerek devam ediyorum” diye konuştu.
‘Çamaşır makinesi ütü elektrik süpürgesi…’
Curga, artık mahalledekilerin bozulan eşyaları kendisine getirdiğini belirterek, “Mahalledekiler bozulan eşyalarını getirdiklerinde eşim, ‘Nesibe’ye gösterin ben pek bilmiyorum’ diyor. Çünkü ben zamanla kendimi geliştirdim. Mesela şu an çamaşır makinesi tamir ediyorum; ama eşim yapamıyor. Mahalledeki birçok kadın yanıma geliyor onlara da öğretiyorum ve çok mutlu oluyorlar. Evdeki elektrik sobaları ya da kettle (su ısıtıcısı) bozulduğunda bana getirme gereği duymadan kendileri tamir ediyorlar. Erkekler eşyalarını yanıma getirdiklerinde şok oluyorlar ve bu işin bir kadın tarafından yapılabildiğine ilk defa şahit olduklarını söylüyorlar. Şimdi elektrik sobası, çamaşır makinesi, ütü, elektrikli tavalar, süpürgeden tutun sayısız malzemeyi tamir ediyorum. Benim etkim etrafıma da yansıyor, küçük oğlum bile sabahtan akşama kadar elinde çekiçle dolaşıyor” dedi.
‘Hedefim işlerimi büyütmek’
Dükkanının biraz küçük olduğunu ve maddi yetersizliklerden dolayı işini büyütemediğini söyleyen Curga, kazandığı parayla çocuklarının okul masraflarını karşıladığını kaydetti. Curga, “Biraz daha para kazanmaya başlarsam dükkanı büyüteceğim. Toptancıya malzeme almaya gittiğimde birçok ihtiyacım oluyor; ama dükkan küçük olduğu için koyacak yer bulamıyorum. Bütün zorluklara rağmen mesleğimi bırakmadan hatta birçok kadına ve çocuklarıma öğretmeyi hedefliyorum” ifadelerini kullandı.