Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump Asya Turu’na Güney Kore’yle devam ediyor. ABD Başkanı’nın Asya programının ana maddesi Kuzey Kore’nin nükleer silah tehdidine kalıcı bir çözüm bulmak.Ancak en hassas görüşmeler hiç kuşkusuz Seul yönetimiyle gerçekleşek.
Trump Güney Kore’ye hareket etmeden hemen önce paylaştığı tweetinde, “Güney Kore’ye gitmeye ve kibar bir beyefendi olan Devlet Başkanı Moon Jae-in’le görüşmeye hazırlanıyorum. Her şeye bir çözüm bulacağız.” diyerek Güney Kore ziyaretinden umutlu olduğu mesajını verdi.
ABD’nin güvenlik adına Güney Kore topraklarında bulunan Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunma Sistemi THAAD’‘ı güçlendirmesi Güney Kore’nin Çin’le diplomatik ilişkilerine ciddi hasar vermiş, Çin’in uyguladığı yaptırımlar ülke ekonomisine 7,5 milyar dolara mal olmuştu.
Kore halkı ikiye bölündü
Güney Kore kısa süre önce Çin’le ilişkilerini normalleştirmek için anlaşmaya vardı. Korea Times’ın haberine göre, Seoul yönetimi Çin’e topraklarında yeni bir THAAD’a ev sahipliği yapmayacağını ve ABD ve Japonya ile 3’lü askeri bir ittifak kurmayacağını taahhüt etti.
Güney Kore’de halk ise ABD’nin Kore Yarımadasındaki krizi yönetmesiyle ilgili ikiye ayrılmış durumda. Bir yanda, Trump’ın söylemlerinin ve hareketlerinin gerilimi tırmandırdığını ve sorunun bölge ülkeleri tarafından çözülmesi gerektiğini düşünenler, öte yanda güvenlikleri için ABD’nin hayati önem taşıdığına inananlar.
Trump, Çin’i de planlarına dahil etmek istiyor
ABD Başkanı Trump’ın Asya Turu’nun temel hedefi, Japonya’dan sonra Güney Kore ve Çin’i de Kuzey Kore’ye karşı geliştirmek istediği ortak hareket planına dahil etmek. Trump, Asya Turu’nun ilk ayağı Japonya’da, Tokyo yönetimi ile Kuzey Kore’ye yeni yaptırımlar uygulamak ve birlikte hareket etme kararı almıştı. ABD Başkanı, Japonya ziyaretiyle ilgili paylaştığı tweette ise “Japonya ziyaretim ve Başbakan Abe ile dostluğumun büyük ülkemize birçok katkısı olacak. Askeri mühimmat ve enerjide önemli ticari anlaşmalar imzalalıyoruz.” demişti.
(Euronews)