Connect with us

Sürmanşet

Tüm çabalara rağmen öğrenciler İHL’yi tercih etmiyor

Published

on

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) imam hatip okullarına ilişkin ayrıntılı sorular sordu. Bakanlık’tan gelen kapsamlı verileri değerlendiren Altay, ortaya çarpıcı bir rapor çıkardı.

İmam hatip okullarını lise ve ortaokul olarak ayrı ayrı işleyen rapor, AKP’nin durmadan bir yenisini açtığı, teşvikleri seferber ettiği, mezunlarına devlet kadrolarında öncelik vaat ettiği imam hatip okullarının, toplumda cazibesinin giderek azaldığını ortaya koydu.

Rapora göre; 2006-2007 eğitim öğretim yılından 2015-2016 dönemine kadar imam hatip liselerinin öğrenci sayısında ciddi bir artış söz konusuyken,son 2 yılda bu okullardaki öğrenci sayısı yüzde 9.34 azaldı.

Başarısızlık talebi düşürdü

Bu düşüşün AKP’nin özellikle yoksul semtteki çocuklara imam hatipleri dayattığı, gerici müfredatı getirdiği dönemde yaşandığına dikkat çeken Altay, raporuna şu notları düştü:

“Bu azalışta imam hatip liselerinin akademik anlamda başarısının düşüklüğü ile doğrudan ilintilidir. 2017 LYS lise türlerine göre TM puanı ortalamalarına bakıldığında fen lisesi öğrencilerinin 340, sosyal bilimler lisesi 318, özel lise 241, Anadolu lisesi 234, Sağlık meslek lisesi 199, imam hatip lisesi öğrencilerinin ise 180 ortalama puan aldıkları ortaya çıkmıştır.

Bir diğer neden ise dini eğitim diye çıkılan yolda eğitim dinselleştirilmiş, görüleceği üzere toplum bunu reddetmiştir. Bu durum; sosyologlara araştırma konusu, AKP’ye ise ders olmalıdır.”

Rapora göre; imam hatip liselerinde öğrenci sayısı ile imam hatip liselerinin sayısı arasında ise ters orantı var.

Talep Azaldıkça İHL sayısı artmış

Yani AKP, yeni imam hatip liseleri açtıkça, rağbet daha da azalmış. 2006- 2007 eğitim öğretim yılında 455 olan imam hatip lisesi sayısı 2017-2018’e gelindiğinde 1452’ye yükselmiş. Öğrenci sayısının yaklaşık yüzde 10 azaldığı son iki yılda ise okul sayısında yüzde 26.37 artış gerçekleşmiş.

Altay, raporda öğrenci ve açılan okul sayısı arasındaki ters orantının altını çiziyor. Tek başına bu çelişkinin bile MEB’in, kaynaklarını akılcı ve toplumun yararına değil, AKP’nin eğitimdeki inat politikalarına göre kullandığının göstergesi olduğunu vurguluyor.
(cumhuriyet)

Spor

3 Avrupa kulübü onu istiyor

Published

on

By

West Ham United, Trabzonspor formasını giyen Okay Yokuşlu’ya resmen talip oldu. Sevilla’nın da Milli futbolcuyla ilgilendiği belirtiliyor. İngiliz ekiplerinden West Bromwich de Okay için gözlemci gönderdi.

Ona ‘Yeni Busquets’ diyorlar

Okay için Yeni ‘Sergio Busquets’ tanımlamasını yapan As gazetesi 23 yaşındaki oyuncunun Sevilla’da Nzonzi’nin yerini alabileceğini yazdı. Gazete Sevilla’nın bu mevki için Genk’ten Norveçli futbolcu Sander Berge’le de ilgilendiğini ancak Belçika ekibinin 15 milyon euro’dan aşağısını kabul etmediğini bildirdi. 

8 milyon euro

Okay Yokuşlu’nun 8 milyon euro’ya transfer edilebileceği de vurgulandı.

Continue Reading

Sürmanşet

Bahçeli’ye, vatandaş olmasına tepki gösterdiği robotun tasarımcısından yanıt geldi

Published

on

By

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Suudi Arabistan’ın geçen yıl robot Sophia’ya vatandaşlık vermesine, “Suudi Arabistan ne yapmak istemektedir?” diye tepki göstermişti; robotun tasarımcısından yanıt geldi.

Sophia, dünyanın en gelişmiş insansı robotlarından. Sohbet edebiliyor, duygularını gösteriyor, dahası tercih yapabiliyor. Hong Kong merkezli Hanson Robotics’in geliştirdiği Sophia, geçtiğimiz ekim ayında ilk vatandaş robot olarak dünyanın gündemine oturmuştu. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Sophia’ya vatandaşlık vermişti.
 

Devlet Bahçeli’nin tepki gösterdiği robot Sophia Türkiye’ye geliyor

Bu adıma en ilginç tepkilerden biri, MHP Lideri Devlet Bahçeli’den gelmişti; “Suudi Arabistan bir Hollywood yıldızına benzetilen robota vatandaşlık vererek ne yapmak, nereye varmak istemektedir? Nasıl bir hüsran, husumet kutsal topraklarda hâkimiyet kurmuştur?” demişti.

Bahçeli’nin sözlerine ve yapay zekâ teknolojisinin geldiği noktayı, robotu tasarlayan ve şirketin sahibi olan ABD’li mühendis Dr. David Hanson’dan yanıt geldi. Hong Kong’dan Skype aracılığıyla Habertürk’e konuşan Hanson, Bahçeli’nin sözleriyle ilgili şunları söyledi: “Tabii ki Suudi prens adına konuşamam ama bildiklerimi dile getirebilirim. Prens insan hakları konusunda bazı adımlar atmak istiyor, kadın haklarını genişletmeye çalışıyor. Bir robota vatandaşlık vermesi, bu yaklaşımını gösteriyor. Ayrıca Sophia’yı sadece Hollywood’dan, Audrey Hepburn’den değil dünyadaki pek çok kültürden esinlenerek yarattım. Mesela Nefertiti’den, Kanada’daki yerli halk İnuit’lerden, hatta eşimden etkilendim. Kültürler arasında köprü olacak bir robot olmasını istedim. Bu amaçlarımıza korku ve milliyetçilikle cevap veren herkes, yaratıcılığın ve ilerlemenin önünü kesiyor. “

Sophia’yla birlikte nisanda bir etkinlik için Türkiye’ye gelecek olan Hanson, “O ziyarette Bahçeli’yle görüşüp kendisini anlatır mı?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Tabii ki. Eğer siyasetçiler yeterince cesursa, Sophia tabii ki onlarla sohbet etmeye açık.”

Continue Reading

Spor

Volkan Demirel dümene geçti

Published

on

By

Aykut Kocaman ile aradaki buzları eriten Volkan Demirel, takımda moralleri yükseltmek için kolları sıvadı.

Deneyimli file bekçisi, her idmanda arkadaşlarına konuşmalar yapıyor.

Volkan, peş peşe gelen 2 yenilgiye rağmen hiçbir şeyin bitmediğini hatırlatıp, “Oynayacağımız 10 maç daha var. Bunların hepsini kazanabilecek kalitedeyiz. Yeni Malatya ve Galatasaray galibiyetleri, biz iyeniden havaya sokar, rakiplere ise güçlü bir mesaj olur. Bize düşen, birlik olup, sahada sonuna kadar mücadele etmek” dedi.

Continue Reading

Çok Okunanlar