Connect with us

Sürmanşet

Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye yöneticisi tutuklandı

Published

on

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi kurucu ve yöneticilerinden Avukat Taner Kılıç, 6 Haziran’da darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınmıştı.

6 Haziran’da gözaltına alınan Uluslararası Af Örgütü (AI) Türkiye Şubesi Yöneticisi Avukat Taner Kılıç tutuklandı.

Kılıç’ın tutuklanmasına gerekçe olarak hukuki delil niteliği taşımayan ‘bylock’ kullanıcısı olduğu iddiası ve kapatılan Zaman Gazetesi’ne aboneliği gösterildi. Af Örgütü özellikle Türkiye’deki hukuksuzlukları gündeme getiren raporlarla dikkat çekiyordu.

Korkunç bir adaletsizlik

Uluslararası Af Örgütü (AI), Kılıç’ın tutuklanmasını “korkunç bir adaletsizlik” olarak tanımladı.
AI yaptığı açıklamada, savcılığın Kılıç’ı “terör örgütü üyeliği” ile suçlama kararı vererek adaletle alay ettiğini ifade etti. Açıklamada Uluslararası Af Örgütü, Kılıç’ın tutuklanmasının geçen sene Temmuz ayındaki darbe girişiminin ardından Türkiye yetkililerinin uyguladığı baskının yıkıcı etkilerini gözler önüne serdiğini belirtti. Açıklamada, Kılıç’ın derhal ve koşulsuz serbest bırakılması talep edildi.

AI Genel Sekreteri Salil Shetty, “Taner Kılıç ilkeli ve tutkulu bir insan hakları savunucusudur. Bugün aleyhinde yöneltilmiş olan suçlar tamamen asılsızdır. Bu suçlar, Türkiye hükümetinin kendisine düşman ve muhalif olarak algıladığı kişilerin peşinde sürdürdüğü çılgınca kovalamacanın ne kadar keyfi ve büyük çapta olduğunu ortaya koyuyor. Kılıç derhal serbest bırakılmalıdır ve hakkındaki suçlar düşürülmelidir” dedi.

Shetty açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü: “Taner’in tutuklanması sadece insan haklarına hiçbir şekilde itibar edilmediğini göstermekle kalmıyor, aynı zamanda insan haklarını savunanları hedef almaya yönelik bir isteği de gözler önüne seriyor. Türkiye’de ve tüm dünyada insan haklarına değer veren herkesi, aynı amaçlara hayatını adayan ve şimdi de uğrunda özgürlüğünü feda eden cesur bir insan hakları savunucusu için sesini yükseltmeye çağırıyoruz.”

Bylock iddialarını reddetti

Shetty mahkeme tarafında tarafından Kılıç’ı Gülen cemaati ile ilişkilendiren tek iddianın Bylock uygulamasının Ağustos 2014’te telefonunda bulunması olduğunu söyledi. Açıklamada, bu iddiayı destekleyen herhangi bir kanıt sunulmadığı, Kılıç’ın Bylock’u telefonuna indirme iddialarını reddettiği ifade edildi.

“Kamuoyuna geniş çapta yansıyana kadar uygulamanın adını dahi duymadığını belirtiyor” denilen açıklamada, Shetty, “Taner Kılıç ne Fethullah Gülen hareketinin bir destekçisi ne de bir mürididir; o bu hareketin Türkiye’deki rolünü her zaman eleştiren bir kişi olmuştur. Aleyhinde yöneltilen tek kanıt, doğru olsa bile, asla cezai bir fiile kanıt teşkil etmeyecek nitelikte olan güvenlikli bir iletişim platformu uygulamasının telefonunda bulunduğu iddiasıdır. Kılıç, böylesine zayıf ve yetersiz suçlamalara dayanarak yargılanmamalıdır” dedi.

Raporları Türkiye’deki hukuksuzlukları ortaya çıkarmıştı

Mayıs ayında yayınladığı son raporunda 100 binden fazla kişinin cemaate yönelik soruşturmalar nedeniyle işinden edildiğini ve bunun büyük bir mağduriyet ve adaletsizlik olduğu sonucuna vardığı raporunu açıklamıştı. İşinden edilenlerin “medeni ölü” (yaşayan ölü) muamelesi gördüğü ve hayatlarını kazanmalarının önüne geçildiği de raporun dikkat çektiği hususlar arasındaydı.Rapor yabancı medyanın da ilgisini çekmiş, bu konuda çok sayıda haber yapılmıştı.

Örgüt Aralık ayı sonunda da sokağa çıkma yasakları ve OHAL nedeniyle yerle bir edilen, meskunlarının zorunlu göçe tabi tutulduğu Sur üzerine bir rapor hazırlamıştı.

Tutuklu gazetecilerle ilgili aktif bir kampanya da yürüten AI, sık sık AKP iktidarına çağrıda bulunarak tutukluların serbest bırakılmasını talep ediyordu. Tüm bunların AI’yi iktidarın hedefi yaptığı belirtiliyor.

Spor

3 Avrupa kulübü onu istiyor

Published

on

By

West Ham United, Trabzonspor formasını giyen Okay Yokuşlu’ya resmen talip oldu. Sevilla’nın da Milli futbolcuyla ilgilendiği belirtiliyor. İngiliz ekiplerinden West Bromwich de Okay için gözlemci gönderdi.

Ona ‘Yeni Busquets’ diyorlar

Okay için Yeni ‘Sergio Busquets’ tanımlamasını yapan As gazetesi 23 yaşındaki oyuncunun Sevilla’da Nzonzi’nin yerini alabileceğini yazdı. Gazete Sevilla’nın bu mevki için Genk’ten Norveçli futbolcu Sander Berge’le de ilgilendiğini ancak Belçika ekibinin 15 milyon euro’dan aşağısını kabul etmediğini bildirdi. 

8 milyon euro

Okay Yokuşlu’nun 8 milyon euro’ya transfer edilebileceği de vurgulandı.

Continue Reading

Sürmanşet

Bahçeli’ye, vatandaş olmasına tepki gösterdiği robotun tasarımcısından yanıt geldi

Published

on

By

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Suudi Arabistan’ın geçen yıl robot Sophia’ya vatandaşlık vermesine, “Suudi Arabistan ne yapmak istemektedir?” diye tepki göstermişti; robotun tasarımcısından yanıt geldi.

Sophia, dünyanın en gelişmiş insansı robotlarından. Sohbet edebiliyor, duygularını gösteriyor, dahası tercih yapabiliyor. Hong Kong merkezli Hanson Robotics’in geliştirdiği Sophia, geçtiğimiz ekim ayında ilk vatandaş robot olarak dünyanın gündemine oturmuştu. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Sophia’ya vatandaşlık vermişti.
 

Devlet Bahçeli’nin tepki gösterdiği robot Sophia Türkiye’ye geliyor

Bu adıma en ilginç tepkilerden biri, MHP Lideri Devlet Bahçeli’den gelmişti; “Suudi Arabistan bir Hollywood yıldızına benzetilen robota vatandaşlık vererek ne yapmak, nereye varmak istemektedir? Nasıl bir hüsran, husumet kutsal topraklarda hâkimiyet kurmuştur?” demişti.

Bahçeli’nin sözlerine ve yapay zekâ teknolojisinin geldiği noktayı, robotu tasarlayan ve şirketin sahibi olan ABD’li mühendis Dr. David Hanson’dan yanıt geldi. Hong Kong’dan Skype aracılığıyla Habertürk’e konuşan Hanson, Bahçeli’nin sözleriyle ilgili şunları söyledi: “Tabii ki Suudi prens adına konuşamam ama bildiklerimi dile getirebilirim. Prens insan hakları konusunda bazı adımlar atmak istiyor, kadın haklarını genişletmeye çalışıyor. Bir robota vatandaşlık vermesi, bu yaklaşımını gösteriyor. Ayrıca Sophia’yı sadece Hollywood’dan, Audrey Hepburn’den değil dünyadaki pek çok kültürden esinlenerek yarattım. Mesela Nefertiti’den, Kanada’daki yerli halk İnuit’lerden, hatta eşimden etkilendim. Kültürler arasında köprü olacak bir robot olmasını istedim. Bu amaçlarımıza korku ve milliyetçilikle cevap veren herkes, yaratıcılığın ve ilerlemenin önünü kesiyor. “

Sophia’yla birlikte nisanda bir etkinlik için Türkiye’ye gelecek olan Hanson, “O ziyarette Bahçeli’yle görüşüp kendisini anlatır mı?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Tabii ki. Eğer siyasetçiler yeterince cesursa, Sophia tabii ki onlarla sohbet etmeye açık.”

Continue Reading

Spor

Volkan Demirel dümene geçti

Published

on

By

Aykut Kocaman ile aradaki buzları eriten Volkan Demirel, takımda moralleri yükseltmek için kolları sıvadı.

Deneyimli file bekçisi, her idmanda arkadaşlarına konuşmalar yapıyor.

Volkan, peş peşe gelen 2 yenilgiye rağmen hiçbir şeyin bitmediğini hatırlatıp, “Oynayacağımız 10 maç daha var. Bunların hepsini kazanabilecek kalitedeyiz. Yeni Malatya ve Galatasaray galibiyetleri, biz iyeniden havaya sokar, rakiplere ise güçlü bir mesaj olur. Bize düşen, birlik olup, sahada sonuna kadar mücadele etmek” dedi.

Continue Reading

Çok Okunanlar