Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın “Ucuz kırmızı et” projesine tepki gösteren Vanlı tüccar ve kasaplar, et ithal etmek yerine, yerel üreticinin güçlendirilmesi ve yayla yasaklarının kaldırılmasını istedi. 30 yılı aşkın süredir Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Bostaniçi mahallesinde bulunan hayvan pazarında hayvan alım-satımı yapan tüccarlar, son 30 yılın en kötü dönemini yaşadıklarını belirtti.
“Hiçbir dönem bu kadar kötü olmamıştı”
Yıllardır hayvan pazarında hayvan alıp satan Tevfik Yıldız isimli tüccar, ithal etin kendilerini alış veriş yapamaz duruma getirdiğine dikkat çekerek, “Artık günümüzü kurtarmaya bakıyoruz. 35 yıldır hayvancılık ile uğraşıyorum hiç bir dönem bu kadar kötü olmamıştı. Yaylalarımızı yasakladılar, köylerimizden çıkardılar, şimdi de ithal et getirdiler. Bununla hayvancılığı bitirmek istiyorlar. Günlerdir burada tek bir hayvan satamadım. İthal eti derhal durdursunlar, burada yetiştirilen hayvanlar tüm Türkiye’ye yetiyor” dedi.
“Erdoğan önce nohut ve fasulyenin fiyatını indirsin “
Mezopotamya Ajansı’na konuşan Ali Özhan isimli tüccar ise, 30 yıldır hayvan pazarında alım satım ile uğraştığını söyleyerek, “Tayyip Erdoğan et ucuzlasın diye ithal et getirtiyor. Erdoğan önce nohut, fasulye gibi gıdaların fiyatlarını indirsin. Bu gıdaların fiyatları iki katına çıkmış ve et fiyatına yetişmiş. Önce bu gıdaların fiyatlarını indirsin ondan sonra et ithal etsin. Gıdanın fiyatları her gün yükseliyor fakat kimse bundan bahsetmiyor. Yine mazot ve benzine her gün zam geliyor, kimse bunlardan bahsetmiyor. Tutturmuşlar etin fiyatını ‘düşüreceğiz, düşüreceğiz’. Etin fiyatını düşürdünüz peki gıda fiyatlarını ne yapacaksınız?” diye sordu.
Hükümetin hayvancılığı bitirme noktasına getirdiğini söyleyen Özhan, “Bu yolla Kürt halkına ambargo uyguluyorlar, ‘iş yapamasınlar, ölsünler’ diyorlar. Yazıktır, hiçbir devlet vatandaşına bunu yapmaz. 30 yıldır hayvancılık yapıyorum ama hiçbir dönem bu kadar kötü bir duruma gelmedik. Böyle devam ederse işimizi bırakıp, devletin kapısına dayanacağız” diye konuştu. Yayla yasaklarına değinen Özhan, devletin yayla yasaklarını kaldırarak kendilerine destek vermeleri durumunda bölgede besleyecekleri hayvanların tüm Türkiye’ye yeteceğini söyledi. Özhan, “Devlet bu yasakları kaldırır ve bize destek sunarsa başka devletlere hayvan bile ihraç ederiz. Fakat zozanları (yayla) yasaklıyorlar ve bu yasaklar nedeniyle hayvan sayısı her geçen gün düşüyor. Sonrasında ‘et neden pahalı’ diyorlar” dedi.
“Et ithal edemeyince ne yapacaklar”
Besicilik yapan Fehim Ateş ise, şuanda çok kötü bir durumda olduklarını belirterek, “Tarım Bakanı ‘ithal et getireceğim ve etin fiyatını ucuzlatacağız’ diyor. Önce mazot, saman ve yemin fiyatını ucuzlatsın. Çiftçilere destek versin. Yem ve saman ucuzladığı zaman zaten et fiyatları da ucuzlayacaktır” şeklinde tepki gösterdi. Van, Ağrı ve Kars’ta yaşayan insanların yüzde 70’inin hayvancılıkla uğraştığını söyleyen Ateş, “İthal et alımı devam ederse hayvancılıkla uğraşanların hepsi işini bırakmak zorunda kalacak. Sonra da hayvan besleyecek kimse de bulamayacaklar. Zaten şimdi hayvancılık yaparak zarar ediyoruz. Biz de bir yere kadar böyle devam ederiz, ardından elimizdeki hayvanları çıkarırız. İthal et yanlış bir hesaptır. Eti de iki markete veriyorlar, bu da bütün hayvancılıkla uğraşanları ve kasapları bitirecek. Sürekli et ithal edecekler diye kimseyi kandırmasınlar. Yakında o da bitecek ama biz de o zaman olmayabiliriz. O zaman ne yapacaklar?” diye sordu.
“Devlet işin geldiği gibi hareket ediyor”
Kent merkezinde 18 yıldır kasaplık yapan Kemal Gezer, gittikçe kötüye giden durumun ithal et ile daha da kötüye gideceğini belirterek, “Gidip 2 market ile anlaşmışlar ve ithal etleri onlar satacakmış. Devlet kendi işine geldiği gibi hareket ediyor ve bizleri hiç düşünmüyor. Bizler yanlış politikalardan vazgeçilmesini istiyoruz. Bu şekilde işlerimizin bitirilmesine izin vermeyiz” dedi.
“Yanlış politikalardan vazgeçilsin”
Sefer Barış isimli kasap ise, yerli üretimin bitirilmek istendiğine dikkat çekerek, “Devletin bölgede hayvancılığı teşvik etmesi gerekirken bu şekilde bitirmeye çalışmasını anlayamıyoruz. İthal et, bizi bitirmeye yönelik bir durumdur. Biran önce bu durumdan vazgeçmelerini istiyoruz. Marketlerde ucuza et satılırsa bile bizim bu eti ucuza verme şansımız yok. Bu durumda biz dükkânları kapatıp gidelim o zaman. Hükümet bu yanlış politikalardan vazgeçsin” şeklinde tepki gösterdi.